IT/Övervakning

Jordan Peterson lanserar social mediaplattform

Psykologiprofessorn Jordan Peterson berättade nyligen i ett samtal i sin egen podcast med mediaprofilen Joe Rogan om sina planer att lansera den nya plattformen Thinkspot som ett alternativ till allt mer repressiva sociala medieplattformar som Youtube, Facebook och Twitter.

Den övergripande ambitionen ska enligt Peterson vara att kombinera det bästa av existerande sociala medieplattformar, men utan censur till skillnad från plattformar Youtube, Facebook och Twitter. Thinkspots princip ska vara att inte avhysa någon om det inte påbjuds av domstolsbeslut. Istället försöker man främja ett konstruktivt samtalsklimat på andra sätt – bland annat genom att inlägg ska kunna röstas upp eller ned, och användare som får mer än 50 procent nedröster får inte sina kommentarer visade om man inte specifikt klickar fram inlägg.
– Vi vet inte om 50/50 är rätt, vi kommer att behöva testa oss fram eftersom vi måste kontrollera enfaldigt trollande. […] Den ultimata utmaningen är att göra det utan att vara censurerande. Även om den kan vara subtil så finns det en skillnad mellan dialog och provokationer utan vett eller humor, förklarar Peterson resonemanget.

Troligen kommer man även att ha en minimilängd på inlägg på 50 ord.

– Om minimilängden är 50 ord måste du lägga lite tanke i det. Även om du är ett troll, kommer du förhoppningsvis vara ett halvt vitsigt troll, menar Peterson.

Tjänsten ska vara prenumerationsbaserad, där intäkterna till del ska gå till användare för att kunna stödja innehållsskapare finansiellt i stil med crowd-funding-plattformen Patreon, som också tillämpat censur på oliktänkare. Thinkspot är just nu i betatestningfas.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!