It-expert: elektronisk röstning är en vansinnig idé

publicerad 6 februari 2020
- av Markus Andersson
It-säkerhetsexperter ser stora risker med elektronisk röstning i dagsläget.

Efter teknikstrulet under nomineringsmötena i Iowa där appen som skulle räkna rösterna inte fungerade som den skulle så konstaterar it-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka att elektronisk röstning är en vansinnig idé.

– Vi behöver ett pappersspår, i form av exempelvis valsedlar. Om någonting är oklart i en röstningsprocess, så kan vi räknar rösterna igen. Vi måste kunna bevisa för allmänheten att valet gick rätt till, säger Nikka till SVT.

Appen som skulle användas hade enligt Nikka stora brister både tekniskt och ur ett användarperspektiv, skriver SVT. Den hade inte testats ordentligt och den anses inte vara tillräckligt säker för att ersätta en pappersröst.

– Än så länge är elektronisk röstning en vansinnig idé. Vi har ingen möjlighet att göra en omröstning i ett demokratiskt val som skulle vara både säkert och anonymt. Vi har inte den säkerheten idag, att vi skulle kunna lita på ett system helt blint, fortsätter han.

Även i USA har den digitala röstningen väckt massiv kritik och såväl Demokraternas ordförande som företaget bakom appen har offentligt bett om ursäkt för hur illa det fungerade.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!