IT/Övervakning

Israel anklagas för spionage mot Donald Trump

USA:s president Donald Trump skakar hand med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Enligt uppgifter ska Israel placerat mobiltelefonövervakningsenheter i närheten av Vita huset för att kunna spionera på president Donald Trump.

Den amerikanska tidningen Politico skriver att israeliska agenter i Washington DC placerat miniatyrövervakningsenheter, kända som “StingRays”, i närheten av Vita huset.
Enligt Politico är det troligt att övervakningsenheterna var till för att kunna snappa upp telefonsamtal och dataanvändning från Donald Trump och hans administration.

En före detta tjänsteman inom det amerikanska underrättelseväsendet säger till Politico att Trumpadministrationen inte valde att straffa Israel när man upptäckte spionaget mot Trumpadministrationen.

Efter att uppgifterna om Israels spionage blev kända för allmänheten valde Donald Trump att förneka att han blivit utsatt för spionage från Israel.

– Jag har verkligen svårt att tro det. Min relation med Israel har varit väldigt bra, sade Trump till media från Vita huset under torsdagskvällen lokal tid, enligt BBC.

Den israeliska regeringen har också förnekat spionaget mot Donald Trump och Vita huset.

Det finns ett långvarigt åtagande och ett direktiv från den israeliska regeringen att inte delta i någon underrättelseoperation i USA”, heter det i ett uttalande från premiärminister Benjamin Netanyahus administration.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!