IOS 8 gör det svårare att bryta sig in i Apple-enheter

publicerad 23 september 2014

Det nya operativsystemet IOS 8 som teknikjätten Apple lanserat kommer göra det svårare för Polisen och obehöriga komma åt innehållet i din Iphone eller Ipad.

Det nya operativsystem krypterar automatiskt uppgifterna från användaren när man väljer lösenord. På företagets hemsida, skriver teknikjätten ”Till skillnad från våra konkurrenter kan inte Apple vidarebefordra ditt lösenord och därmed ge tillgång till information”.

Den stora förändringen från tidigare är att Apple nu inte kan låsa upp material, om exempelvis polisen utför en husrannsakan hos en misstänkt. Det kommer även att gälla för svenska användare.

Olika telefonmärken är olika svåra att ta ut information ifrån och tillverkarna är restriktiva med information kring detta. Det handlar trots allt också om affärshemligheter och restriktiviteten gäller inte bara för rättsväsendet.

– Vi jobbar på egen kompetens, säger Johan Hultman, gruppchef på datagruppen vid Sveriges kriminaltekniska laboratorium ang. hur man försöker komma åt information ifrån låsta mobila enheter och syftar på att man inte kan lita på att få allt ifrån tillverkarna.

Möjligheterna att tillverkare som Apple ändå hjälper bistår Polisen är inte helt uteslutna då Apple både har möjlighet och ett juridiskt ansvara att lämna över data som sparats på annat håll, exempelvis i molntjänster som iCloud.


Foto: Jacob Tomaw/CC BY-NC 2.0
Foto: Jacob Tomaw/CC BY-NC 2.0
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.