Interpol vill förbjuda krypterad kommunikation

publicerad 3 december 2019
- av Isac Boman

Barn måste skyddas från sexuella övergrepp och exploatering. Det är argumentet som ska användas av Interpol för att få internationellt stöd för att förbjuda krypterad kommunikation, enligt ett läckt utkast.

I utkastet på förslaget som Ars Technica gått igenom framgår att Interpol med kraft ska uppmana leverantörer av tekniktjänster att ge myndigheter tillgång till krypterad data i deras system. Detta, hävdar man, för att bekämpa sexuella övergrepp på barn. Det är dock ännu inte klart om Interpol kommer att släppa ett officiellt uttalande i frågan eller inte.

”Den nuvarande vägen som går mot end-to-end-kryptering som inte ger möjlighet till laglig tillgång, erbjuder inget skydd för världens barn mot sexuell exploatering. Teknologileverantörer måste agera och utforma sina tjänster på ett sätt som å ena sidan säkrar användarnas privatliv och å andra sidan skyddar användarnas säkerhet. Underlåtenhet att ge laglig tillgång till deras plattformar och produkter erbjuder en fristad för förbrytare som kan använda tjänsterna för att sexuellt exploatera barn och hämmar vår globala poliskårs ansträngningar att skydda barnen”, står det att läsa.

Personer som närvarade vid konferensen där utkastet togs fram berättar att resolutionsförklaringen egentligen skulle publiceras i veckan, men i epost till New York Times förnekar en talesperson för Interpol att resolutionen på allvar övervägdes.

I utkastet påstås det också, stick i stäv med vad experter på integritet och teknik gett uttryck för, att ”teknologer är överens” om att det är möjligt att utveckla system som ger myndigheter tillgång till data samtidigt som användarnas privatliv skyddas, och till och med stärks.

Man vill att leverantörer av tekniktjänster till fullo bör samarbeta med domstolar och rättsvårdande myndigheter och lämna ut all information relaterad till utredningar om sexualbrott där minderåriga är inblandade. Detta görs i hög utsträckning redan idag och exempelvis Facebook lämnar ut all sådan information, men FBI och Interpol menar att tillåtande av krypterad kommunikation i praktiken förhindrar deras arbete.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.