IT/Övervakning

Internet är nu en mänsklig rättighet

FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, har antagit en resolution som klassar tillgång till internet som en mänsklig rättighet, rapporterar internationella medier.

I fredags röstades resolutionen igenom och gör att länder som inskränker eller censurerar internet nu begår brott mot de mänskliga rättigheterna.
Men länder som är kända för sin hårda kontroll av internet, som Kina, Indien, Kuba, Sydafrika, Venezuela, Indonesien och Ryssland, röstade emot resolutionen.

– Vi är besvikna över att demokratier som Sydafrika, Indonesien och Indien inte röstade för dessa ändringar som stärker skyddet för yttrandefriheten på internet, säger Thomas Hughes, chef för människorättsorganisationen Article 19, till Fox News.

Ett av länderna som förvånansvärt nog ställde sig bakom resolutionen var Turkiet, som fått skarp kritik av omvärlden för sin censur och brist på yttrandefrihet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!