Internet är nu en mänsklig rättighet

publicerad 7 juli 2016

FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, har antagit en resolution som klassar tillgång till internet som en mänsklig rättighet, rapporterar internationella medier.

I fredags röstades resolutionen igenom och gör att länder som inskränker eller censurerar internet nu begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men länder som är kända för sin hårda kontroll av internet, som Kina, Indien, Kuba, Sydafrika, Venezuela, Indonesien och Ryssland, röstade emot resolutionen.

– Vi är besvikna över att demokratier som Sydafrika, Indonesien och Indien inte röstade för dessa ändringar som stärker skyddet för yttrandefriheten på internet, säger Thomas Hughes, chef för människorättsorganisationen Article 19, till Fox News.

Ett av länderna som förvånansvärt nog ställde sig bakom resolutionen var Turkiet, som fått skarp kritik av omvärlden för sin censur och brist på yttrandefrihet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.