Inte en rättighet att komma åt döda barnets Facebook

publicerad 2 juni 2017

Föräldrarna till en avliden flicka har upprepade gånger försökt att få åtkomst till deras dotters privata Facebookmeddelanden. Nu har en domstol i Berlin beslutat att Facebook inte behöver ge anhöriga tillgång till Facebookkontot.

Det var 2012 som en 15-årig tysk flicka avled efter att ha blivit påkörd av ett tåg. Föräldrarna till flickan vill veta om det rörde sig om en olycka eller om det var ett självmord och ville därför kolla igenom dotterns privata Facebookmeddelanden för att se om hon blivit mobbad eller om det fanns någon annan orsak till att hon skulle vilja ta livet av sig, skriver Berliner Zeitung.

Efter att Facebook nekade föräldrarna åtkomsten då man menade att det skulle kränka integriteten för de personer som dottern hade kontakt med valde föräldrarna att dra Facebook inför rätta.

På onsdagen fattade en domstol i Berlin beslutet att Facebook har rätt att kunna neka anhöriga att få åtkomst till privata meddelanden som skrivits, med hänvisning till att detta endast är möjligt med ett godkännande från den avlidna dottern och den hon haft kontakt med.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!