Infowars sparkas ut från Youtube igen

publicerad 2 september 2019
- av Isac Boman
Infowars-profilen och grundaren Alex Jones.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Youtube väljer väljer att återigen bannlysa Infowars från plattformen. Detta sker bara två dagar efter att Youtubes vd Susan Wojcicki sagt att bevarandet av en öppen plattform är viktigare än någonsin.

Infowars kastades på oklara grunder ut från Youtube redan förra året men startade nyligen en ny kanal under namnet ”The War Room”, där man laddade upp videoklipp under några timmar tills dess att man återigen stängdes ner. Detta sker trots att ansvariga för Youtube nyligen deklarerat att man vill vara en öppen plattform som tillåter kontroversiellt och till och med kränkande material, skriver The Gateway Pundit.

Youtube motiverar nedstängningen av kontot med att man måste balansera öppenheten med sitt ansvar att ”skydda gemenskapen”, och att detta betyder att man måste vidta åtgärder mot kanaler som bryter mot Youtubes riktlinjer. Susan Wojcicki har tidigare i ett blogginlägg konstaterat ”att ta del av ett brett spektrum av perspektiv slutgiltligen gör oss till ett starkare och mer informerat samhälle, även om vi inte håller med om perspektiven”.

Infowars, som lägger ett betydande fokus på korruption, konspirationsteorier och maktförhållanden, har länge varit en ledande aktör i den nya amerikanska mediefloran som vuxit sig allt starkare under de senaste åren. Det har samtidigt fått projektet att möta omfattande kritik och smutskastning från konventionella medier och politiska motståndare med krav på att blockera och stänga ner Infowars kanaler.

Sedan Youtube skärpte sitt regelverk och gjorde regeln om vad som räknas som hatbrott mer omfattande, har cirka 8,3 miljoner videoklipp tagits ner på bara ett kvartal. Mycket kritik har riktats mot att bannlysningar och nedstängningar av konton sker slentrianmässigt och godtyckligt.

 

Källor: The Gateway Pundit, Washington Post

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!