Indisk delstat väljer Linux – sparar fyra miljarder

publicerad 21 maj 2019
- av Isac Boman
Ubuntu är ett populärt Linuxbaserat operativsystem.

Skolor i den indiska delstaten Kerala förväntas spara över fyra miljarder kronor efter att ha valt det fria operativsystemet Linux till sina över 200 000 datorer.

Den sydindiska delstaten var den första i landet som nådde en läskunnighet på 100 procent och gjorde IT-kunskap till ett obligatoriskt skolämne så tidigt som 2003. Redan 2005 började man använda sig av licensfri mjukvara och öppen källkod. Ansvariga hävdar att man genom detta sparat omkring 50 miljoner dollar om året, skriver It’s FOSS.

Nu går man ännu längre med Linux och licensfria utbildningsprogram på alla skoldatorer. Över 150 000 lärare kommer att utbildas i att använda mjukvaran.

Kerala är heller inte den enda delstaten som valt bort dyra licenser, samma val har grannen Tamil Nadu gjort och använder numera Linux i skolor och på offentliga institutioner. Trenden har också spridit sig skolor i Pennsylvania, USA och Spanien.

Även om det är svårt att hitta detaljerad och exakt statistik så bedöms Linux bara användas på omkring två procent av alla datorer i dagsläget. Samtidigt fortsätter Windows vara den dominanta aktören, en trend som många hoppas är på väg att brytas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!