Microsoft

Indien nobbar Windows – väljer istället GNU/Linux

I den indiska delstaten Tamil Nadu har regeringen uppmanat alla statliga institutioner att inte uppgradera sina operativsystem till Windows 8. Istället bör man installera ett operativsystem med öppen källkod.

Foto: Flickr/notfrancois/CC BY 2.0
Foto: Flickr/notfrancois/CC BY 2.0

I och med att Microsofts uppdateringar för operativsystemet Windows XP försvann den 8 april har många valt att fortsätta använda sig av Windows genom att uppgradera till Windows 8.
Men i den indiska delstaten Tamil Nadu väljer man istället att köra på öppen källkod, skriver tidningen The Hindu.

Operativsystemet som man satsar på är BOSS (Bharat Operating System Solutions), som är en Linuxdistribution. BOSS använder sig av upphovsrättslicensen GNU General Public License.

Enligt The Hindu anser delstatens regering att om alla institutioner byter till BOSS – med öppen källkod – kommer man att undvika ”enorma kostnader för inköp av programvara med stängd källkod (Windows)”.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • BOSS
  • GNU
  • Indien
  • Linux