IT/Övervakning

IBM köper Red Hat för 320 miljarder kronor

I höstas blev det offentliggjort att IBM köper upp företaget Red Hat som specialiserat sig på mjukvara med öppen källkod. Nu är affären slutförd och det är en av de största någonsin i IT-branschen.

Det var i oktober som nyheten om uppköpet först började sprida sig. Det amerikanska multinationella IT-företaget IBM ville något oväntat förvärva Red Hat som gjort sig kända för att tillverka öppen källkod för Linuxsystem riktade till företag som tillhandahåller betaltjänster.
Köpet blir det dyraste som IBM någonsin gjort och en av de största någonsin i hela branschen med sina 34 miljarder dollar, motsvarande 320 miljarder kronor.

Ny Teknik skriver att IBM valt att köpa upp Red Hat för att kunna konkurrera bättre på molntjänstmarknaden där Amazon, Microsoft och Google redan finns etablerade.

– IBM kommer att bli världens största leverantör av hybridmolntjänster och kunna erbjuda företag den enda öppna molnlösningen som kan ge det fulla värdet av molnet till deras verksamhet, sa IBM:s vd Ginni Romettys när affären först presenterades.

När vi pratar med våra kunder så är deras svårigheter tydliga. De behöver kunna flytta snabbare och särskilja sig genom teknologi. De vill bygga upp fler samarbetskulturer och de behöver lösningar som ger dem flexibiliteten att bygga och sätta upp vilken app eller projekt som helst var som helst”, säger Jim Whitehurst, vd för Red Hat i ett pressmeddelande.

Han förklarar vidare att öppen källkod har kommit att bli standarden inom it eftersom den erbjuder den här typen av lösningar, något man hoppas kunna bli ännu bättre på tillsammans med IBM.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • IBM
  • Linux
  • Red Hat