IBM köper Red Hat för 320 miljarder kronor

publicerad 16 juli 2019
- av Markus Andersson

I höstas blev det offentliggjort att IBM köper upp företaget Red Hat som specialiserat sig på mjukvara med öppen källkod. Nu är affären slutförd och det är en av de största någonsin i IT-branschen.

Det var i oktober som nyheten om uppköpet först började sprida sig. Det amerikanska multinationella IT-företaget IBM ville något oväntat förvärva Red Hat som gjort sig kända för att tillverka öppen källkod för Linuxsystem riktade till företag som tillhandahåller betaltjänster.

Köpet blir det dyraste som IBM någonsin gjort och en av de största någonsin i hela branschen med sina 34 miljarder dollar, motsvarande 320 miljarder kronor.

Ny Teknik skriver att IBM valt att köpa upp Red Hat för att kunna konkurrera bättre på molntjänstmarknaden där Amazon, Microsoft och Google redan finns etablerade.

– IBM kommer att bli världens största leverantör av hybridmolntjänster och kunna erbjuda företag den enda öppna molnlösningen som kan ge det fulla värdet av molnet till deras verksamhet, sa IBM:s vd Ginni Romettys när affären först presenterades.

När vi pratar med våra kunder så är deras svårigheter tydliga. De behöver kunna flytta snabbare och särskilja sig genom teknologi. De vill bygga upp fler samarbetskulturer och de behöver lösningar som ger dem flexibiliteten att bygga och sätta upp vilken app eller projekt som helst var som helst”, säger Jim Whitehurst, vd för Red Hat i ett pressmeddelande.

Han förklarar vidare att öppen källkod har kommit att bli standarden inom it eftersom den erbjuder den här typen av lösningar, något man hoppas kunna bli ännu bättre på tillsammans med IBM.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.