MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Human Rights Watch och EFF kritiserar Facebooks namnpolicy

publicerad 9 oktober 2015
Foto: alpercakici/CC BY-NC-ND 3.0
Foto: alpercakici/CC BY-NC-ND 3.0

Facebooks strikta namnpolicy gör det svårt att vara anonym. Detta kritiseras nu i ett öppet brev av bland annat Human Rights Watch och Electronic Frontier Foundation (EFF).

Idag använder nästan 1,5 miljarder användarkonton Facebook varje månad. Facebooks namnpolicy gör det däremot väldigt svårt att vara anonym. Detta menar Human Rights Watch och Electronic Frontier Foundation som med flera andra organisationer i ett öppet brev kräver att det sociala nätverket ändrar den kritiserade policyn.

“Det är dags för Facebook att tillåta lämpliga pseudonymer där användandet av ett juridiskt namn skulle utsätta en användare för fara, eller i situationer där lokal lagstiftning kräver pseudonymer.”

Human Rights Watch och Electronic Frontier Foundation nämner den honduranska bloggerskan med pseudonymen La Gringa exempel på där Facebook borde lyfta namnpolicyn.

La Gringa är en stark oppositionell röst i Honduras och har kritiserat regeringen på sin blogg, samt skrivit avslöjade reportage om narkotikasmuggling och annan brottslighet i landet. Men eftersom hon använde sig av en pseudonym stängde Facebook 2011 ner hennes konto.

“Genom att be om kopia av mitt ID sätter Facebook mitt liv i fara. Genom att inaktivera mitt konto tystar Facebook ner en av få internetröster i Honduras”, skrev La Gringa i ett blogginlägg.

I Facebooks riktlinjer står det att “Facebook är en community där alla använder sina riktiga identiteter. Vi kräver att användarna uppger det namn de använder i verkliga livet. På så sätt vet du alltid vem du har kontakt med”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend