IT/Övervakning

Huawei: Det är USA som spionerar – inte vi

I ett pressmeddelande menar ansvariga för Huawei att det är USA som har en historia av spionage bakom sig.

Efter anklagelser från USA om att mobiljätten Huawei skulle ägna sig åt spionage via telekomnätverk slår företaget nu tillbaka. Man menar att läckan visar att USA och dess underrättelsetjänst är de som i flera decennier spionerat på andra länder.

Det är i ett pressmeddelande som mobilföretaget hävdar att anklagelserna mot Huawei är grundlösa och att det är USA som inte har rent mjöl i påsen när det kommer till spionage.
Som Snowden-läckorna bevisar så har USA i hemlighet haft tillgång till telekomnätverk runt om i världen och spionerat på andra länder under en ansenlig tid. Rapportensom släpptes av Washington Post denna vecka om hur CIA använde ett krypteringsbolag för att spionera på andra länder är ytterligare bevis på detta”, skriver man.

Företaget säger vidare att de anklagande uttalanden som gjorts om Huawei är mycket upprörande och att man ser mycket ogillande på försöken att stigmatisera företaget genom att peka på frågor om cybersäkerhet. Vidare ber man USA att ta fram konkreta bevis på att Huawei har gjort något felaktigt istället för att sprida rykten.

– Detta visar hur USA fortsätter att sprida ogrundade anklagelser utan bevis och försöker att flytta fokus från sin inblandning i spioneri mot hundratalet länder, säger företagets Nordenchef i ett uttalande.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • CIA
  • Huawei
  • spionage