HD: Förbjudet sprida bilder på offentlig konst

publicerad 8 april 2016
Karl XII:s staty vid Kungsträdgården i Stockholm

Det är nu förbjudet att sprida bilder via internet på offentlig konst utan att be upphovsmannen om tillåtelse. Detta efter ett hårt kritiserat beslut i Högsta domstolen.

Beslutet av Högsta domstolen kommer efter en infekterad rättsprocess mellan Wikimedia Sverige och organisationen Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, BUS. Tvisten gäller sidan offentligkonst.se som startades av Wikimedia och där användare kan lägga upp bilder på olika offentliga konstverk i Sverige.

Sidan uppskattades inte av organisationen Bildkonst Upphovsrätt i Sverige som valde att stämma Wikimedia för sidan som man menar är en databas av fotografier på offentlig konst.
“Wikimedias databasprojekt innebar en direkt utmaning av de avtal som Bildupphovsrätt tecknar med kommuner och landsting om utomhuskonsten. Och som genererar pengar till konstnärerna”, skriver Bildkonst Upphovsrätt i Sverige i ett pressmeddelande.

Nya Dagbladets ansvarige utgivare och chefredaktör Markus Andersson kommenterar domen i Högsta domstolen:

Att förbjuda publicering på nätet av fotografier som tagits på konstobjekt på offentliga platser är helt orimligt. Man kan inte göra den typen av upphovsrättsanspråk på offentlig plats, säger Markus Andersson.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!