Hälften av svenskarna har ingen fast telefon

publicerad 13 december 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snart har hälften av svenskarna ingen fast telefon. Det framgår av Post- och Telestyrelsen, PTS, stora rapport Svenskarnas användning av telefoni och internet 2015.

Enligt undersökningen saknar 48 procent av hushållen fast telefoni. 2013 hade 31 procent ingen fast telefoni.

Den fasta telefonin har avsiktligt missgynnats både av teleoperatörer och andra intressen. Dels har prissättningen varit oproportionerligt hög jämfört med mobiltelefoni. Det finns även privata aktörer som drivit på avvecklingen av den fasta telefonin och den fasta telefonin har också besvärat polisen då det krävts andra tillstånd för att avlyssna fast telefoni än mobiltelefoni.

Många har också ofrivilligt förlorat sin fasta telefoni då telefonnätet vars drift inte längre garanteras av staten överlåtit till vinstintressen som valt att riva allt mer av det gamla telefonnätet i Sverige och ersätta med mobil lösningar. Det senare har besvärat elöverkänsliga och vissa har helt förlorat möjligheten att kommunicera med omvärlden i och med avvecklingen.

Andra har av bekvämlighetsskäl helt gått över till mobiltelefonen och användandet av tjänster som Skype anges också som ett skäl till den minskade användningen av fasta telefoner. 34 procent av de som har kvar fast telefoni kör IP-telefoni. Utbyggnaden av fiberbredband kan dock ses som en positiv kompensation för de som vill kunna fortsätta med driftsäker fast telefoni som inte ger ifrån sig strålning.

PTS har tillfrågat 4 000 personer i åldrarna 16 till 75 om deras telefoni och internetvanor.

Rapporten in sin helhet finns att läsa här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!