Hackerkollektiv fick tillgång till 150 000 övervakningskameror

publicerad 15 mars 2021
- av Markus Andersson

Ett hackerkollektiv hävdar att de har fått tillgång till över 150 000 övervakningskameror – bland annat i fängelser, sjukhus och i en Teslafabrik. Hackarna hävdar att deras syfte är att belysa vad de menar är slappa och undermåliga säkerhetsstandarder.

Enligt kollektivet ska de ha kommit över inloggningsuppgifter och lösenord tillhörande ett ”superadministratörskonto” på internet, de riktade medvetet in sig på den Silicon Valley-baserade säkerhetsfirman Verkada som säljer övervakningskameror som kan styras via en onlineportal.

Kontot man kom över ska ha tillgång till alla Verkadas kunders kameror, rapporterar RT och det handlar bland annat om 200 kameror på Teslafabriker och varuhus. Man ska också ha tagit del av filmat material från psykiatriska avdelningar, fängelser och häkten. Även övervakningsfilm från Verkadas eget kontor kom i hackarnas händer.

Tillie Kottmann som hävdar att hon deltagit i intrånget konstaterar att kollektivet ville ”belysa exakt hur brett vi faktiskt blir övervakade” och hur lite utvecklarna bryr sig om att göra plattformarna säkra när allting istället handlar om att maximera vinsten. Inloggningsuppgifterna ska ha hittats på ”den öppna webben”.

Vidare hävdar hackarna att de kommit över ljudinspelningar av polisförhör med misstänkta brottslingar och övervakningsfilmer som visar polisförhör. Kollektivet beskriver sig själva som antikapitalistiska anarkister som kämpar för informationsfrihet.

En talesperson för säkerhetsfirman säger att händelsen har polisanmälts, att man utreder det inträffade och att alla interna administratörskonton under tiden har avaktiverats.

Förra veckan blev också Microsoft utsatta för ett stort intrång där hackare kom över känslig data från omkring 30 000 amerikanska organisationer – inklusive information från amerikanska kommuner och delstatsregeringar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!