MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Hacker One når en miljard i utbetalda belöningar

publicerad 5 juni 2020
- av Markus Andersson
Etiska hackare kan tjäna stora pengar.

Hacker One är ett etiskt hackernätverk där målsättningen är att spåra upp och leta efter buggar och sårbarheter hos de företag och organisationer som är medlemmar i nätverket. Nu meddelar man att man sedan starten betalat ut över 100 miljoner dollar till etiska hackare som hjälpt till att hitta och lösa sårbarheter i olika datorsystem.

Enligt Bleeping Computer menar den finlandssvenske vd:n Mårten Mickos att Hacker One:s etiska hackare har upptäckt över 170 000 sårbarheter sedan man startade nätverket och idag har över 700 000 personer valt att ansluta sig till nätverket. Dessa arbetar med att hacka systemen tillhörande de omkring 1900 företag som är anslutna och sedan informera dem om eventuella svagheter.

– Det är omöjligt att veta exakt hur många dataintrång vi därmed lyckats avstyra, men vi antar att det rör sig om tusentals eller till och med över tio tusen, säger Mårten Mickos i ett uttalande.

Summorna blir också allt större. Av de 100 miljoner dollar som betalats ut så har hälften betalats ut under de senaste två åren. Tolv procent av de anslutna hackarna tjänar enligt Hacker One över 20 000 dollar per år och tre procent känner mer än 100 000 dollar per år. Det är alltså en lukrativ bransch om man är duktig. Lite drygt en procent av de anslutna hackarna tjänar till och med över 350 000 dollar årligen enligt Hacker One.

IDG skriver att åtta personer runt om i världen nu tjänat över en miljon dollar, alltså mer än tio miljoner kronor på etisk hackning. Frans Rosén från Sverige är en av dessa åtta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend