Grönt ljus för Wikimedia att dra NSA inför rätta

publicerad 26 maj 2017
Faksimil från ett NSA-dokument som läcktes av Edward Snowden i vilket NSA uppmuntrar till upstream-övervakning

Wikimedia Foundation har fått ett godkännande till att inleda en rättsprocess mot den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA. Wikimedia menar att NSA:s omfattande datainsamling är grundlagsvidrig.

Wikimedia Foundation inledde rättsprocessen redan i mars 2015 och i oktober samma år avslog en distriktsdomare fallet. Nu över två år senare ger en amerikansk distriktsdomstol till slut Wikimedia Foundation rätt att stämma NSA.

”Detta är ett viktigt steg framåt i målet Wikimedia Foundation v. NSA, och en seger för upprätthållandet av integritetsskyddet”, skriver Wikimedia Foundation i ett blogginlägg.

Målet Wikimedia Foundation v. NSA handlar om NSA:s massövervakning genom en metod som kallas för ”upstream” – vilket gör att NSA kommer åt nästan all fiberkommunikation som går genom de stora telekombolagen. Wikimedia Foundation menar att de, likt nästan alla andra institutioner i USA, blir spionerade på av NSA på ett sätt som strider mot landets grundlag.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.