Googles VD pressad i kongressens hörande – ”Vi jobbar inte politiskt”

publicerad 31 juli 2020
- av Isac Boman
Googles vd Sundar Pichai på World Economic Forum i januari.

Googles vd Sundar Pichai erkände i veckans hörande i den amerikanska kongressen att man tillämpar manuell svartlistning på Google. Han bekräftade även att man inte tillåter andra perspektiv på coronakrisen än hälsomyndigheternas officiella linje – även om de som för fram sådana själva är läkare. Samtidigt nekar Pichai till att tech-jättens allt mer kritiserade censur skulle präglas av någon som helst politisk partiskhet.

Under onsdagen hördes ledarna för fyra stora techjättar i justitieutskottets underkommitté för konkurrenslagstiftning i det amerikanska representanthuset, där kongressledamöter hade möjlighet att ställa frågor till Googles Sundar Pichai, Facebooks Mark Zuckerberg, Apples Tim Cook och Amazons Jeff Bezos.

Facebook och Google är ett stort hot mot journalistiken i USA, konstaterade bland annat justitieutskottets demokratiske ordförande Jerrold Nadler i ett inlägg och beskrev Googles ställning i medialandskapet som en ”mycket farlig situation”.

Framförallt Sundar Pichai pressades i utfrågningen. Republikanen Matt Gaetz från Florida, som nyligen anmält Mark Zuckerberg för mened i ett tidigare hörande, tog upp nyliga uppmärksammade läckor om interna meddelanden på Google där man klargör hur sökresultaten manuellt kan påverkas för att missgynna ”svartlistade” medier – i praktiken framförallt konservativt inriktad media – och undrade varför Pichai i ett tidigare hörande nekat till sådana tillvägagångssätt.

Frågan jag fick förra gången rörde huruvida vi manuellt ställer in enskilda sökningar. Det gör vi inte, generellt gör vi det med hjälp av algoritmer, medgav Pichai och fortsatte förklara att skälet till svartlistningen är att man vill ”följa lagen” och ”förhindra valpåverkan” i de länder Google är verksamt.

Efter att Gaetz fortsatt att pressa Pichai medgav han explicit att framtagandet av de svarta listorna sker manuellt. Gaetz påpekar att det är Google som främst är skyldigt till valpåverkan – som man själva hävdar sig motarbeta.

Tillvägagångssättet i vårt arbete är inte med någon politisk synvinkel, försvarade sig Pichai.

 

En annan kongressledamot från Florida, republikanen Greg Steube, ifrågasätte bland annat varför man tagit ner den uppmärksammade presskonferensen där den amerikanska läkargruppen American Frontline Doctors för fram att läkemedel mot covid-19 mörkläggs och att det är dags att barnen borde återvända till skolorna.

Vi tror på yttrandefrihet och det är mycket debatt på Youtube om hur man hanterar covid. Vi tillåter en robust debatt, hävdade Pichai men tillade sedan i nästa mening att man inte tillåter andra perspektiv än hälsomyndigheternas officiella linje på plattformen och att man raderar material som inte följer dessa.

Ohio-ledamoten Jim Jordan krävde också ett rakt besked i en ja eller nej-fråga om huruvida man kommer att tillämpa dylik metodik för att stödja Joe Biden i det kommande presidentvalet. Pichai undvek att svara tills Jordan ställde sin fråga för tredje gången.

Vi kommer inte att arbeta politiskt åt ena hållet eller det andra, det är emot våra kärnvärderingar, menade Pichai.

Den tidigare Google-anställde IT-ingenjören Zach Vorhies berättade i höstas i en djupgående intervju med Nya Dagbladet om den orwellska kulturen som präglar Google.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!