IT/Övervakning

Googleanställd påtalade könsskillnader – får sparken

Googles vd Sundar Pichai står bakom beslutet att sparka den anställde för hans åsikter

En utvecklare hos Google har fått sparken efter att han öppet kritiserat it-jättens satsning på “mångfald” och tagit upp biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Googles beslut att avskeda den anställde har mötts av kritik.

Google, liksom många andra it-företag i Silicon Valley, satsar på vad man kallar för mångfald och jämställdhet. Det exemplifieras bland annat genom att företagen siktar in sig på att anställa fler kvinnor och icke-vita.

Det fick programutvecklaren James Damore hos Google att i ett internt mejl kritisera sin arbetsgivares mångfaldsprojekt. Enligt den anställde finns det biologiska skillnader mellan könen, vilket är en av orsakerna till varför det finns fler män än kvinnor inom it-branschen.

Men Google såg inte med blida ögon på vad deras anställde skrev om könsskillnader, som Googles vd Sundar Pichai i ett uttalande menade var “stötande” och utgjorde “skadliga könssterotyper”.

“Att föreslå att en grupp av våra anställda har egenskaper som gör dem mindre biologiskt anpassade till att arbetet är stötande och inte okej”, skrev Sundar Pichai.

Googles beslut att avskeda programutvecklaren har mötts av hård kritik. Bland annat från psykologiprofessorn Geoffrey Miller som på Twitter frågar sig vem som skulle vilja arbeta hos ett företag där man riskerar att få sparken för att uttrycka vetenskapliga fakta.

Liknande artiklar

Google avslutar sitt drönarprogram med Pentagon Google kommer inte att förlänga sitt kontroversiella kontrakt med det amerikanska försvarsdepartementet efter 2019 där m...
Chris Hedges om hur oberoende medier begränsas av ... Chris Hedges är en amerikansk undersökande journalist. Han intervjuas här av nyhetskanalen Newsvoice.com. Hedges diskute...
Filminstitutet kan dra in stöd för manliga filmska... Svenska Filminstitutets vd Anna Serner vill tvinga filmbranschen att ha fler kvinnliga filmskapare, annars kommer markna...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!