Googleanställd påtalade könsskillnader – får sparken

publicerad 8 augusti 2017
Googles vd Sundar Pichai står bakom beslutet att sparka den anställde för hans åsikter

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En utvecklare hos Google har fått sparken efter att han öppet kritiserat it-jättens satsning på “mångfald” och tagit upp biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Googles beslut att avskeda den anställde har mötts av kritik.

Google, liksom många andra it-företag i Silicon Valley, satsar på vad man kallar för mångfald och jämställdhet. Det exemplifieras bland annat genom att företagen siktar in sig på att anställa fler kvinnor och icke-vita.

Det fick programutvecklaren James Damore hos Google att i ett internt mejl kritisera sin arbetsgivares mångfaldsprojekt. Enligt den anställde finns det biologiska skillnader mellan könen, vilket är en av orsakerna till varför det finns fler män än kvinnor inom it-branschen.

Men Google såg inte med blida ögon på vad deras anställde skrev om könsskillnader, som Googles vd Sundar Pichai i ett uttalande menade var “stötande” och utgjorde “skadliga könssterotyper”.

“Att föreslå att en grupp av våra anställda har egenskaper som gör dem mindre biologiskt anpassade till att arbetet är stötande och inte okej”, skrev Sundar Pichai.

Googles beslut att avskeda programutvecklaren har mötts av hård kritik. Bland annat från psykologiprofessorn Geoffrey Miller som på Twitter frågar sig vem som skulle vilja arbeta hos ett företag där man riskerar att få sparken för att uttrycka vetenskapliga fakta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!