Google vill köpa israelisk karttjänst som kartlägger din bilfärd

Trafikappen Waze samlar in trafikinformation ifrån 45 miljoner användare. Men appen kan anses integritetsvidrig.

publicerad 11 juni 2013
- av Markus Andersson
Waze kartlägger detaljer ifrån din bilfärd och lagrar den i molnet

Denna vecka kan affären bli klar mellan Google och det Israeliska företaget Waze. Affären gäller karttjänsten Waze som är en applikation för smarta telefoner. Affären beräknas vara värd över en miljard dollar.

Waze erbjuder en trafik-app för IOS och Android som samlar in trafikinformation från användarna. Enligt företaget har man hela 45 miljoner användare i 193 länder.

Även Facebook skall ha varit intresserade av att köpa upp företaget enligt Wall Street Journal. Varken Waze eller Google har kommenterat de senaste uppgifterna.

Antalet appar och andra tekniska lösningar som i praktiken lämnar detaljerad information om vårt sätt att leva, röra oss och kommunicera exploderar i utbudet. Storföretagen gör allt för att maximera användarvänligheten och att få så många användare som möjligt. All information passerar sedan olika molntjänster vilket i teorin möjliggör både övervakning och underlättar stöld av väl sammanfattad information om människors privatliv. I praktiken har det visat sig att övervakning och spionage faktiskt sker av information i molntjänster.

Appar som Waze är inget för den som värnar om sin integritet då hela syftet med appen är att samla in information ifrån dig som användare under din bilfärd. Waze skryter med möjligheten att ta del av i trafikinformation ifrån andra användare, men en dylik funktion finns redan i vanliga GPSer och detta tas emot via TMC-sändningar vilket sker helt utan att någon information skickas ifrån dig.

Vad gäller kartläggning av geografisk information och förflyttningar särskilt med bil är det värt att notera att traditionella GPS-enheter är att föredra framför smarta telefoner ur ett integritetsmässigt perspektiv då de tekniskt saknar möjligheten att över huvud taget sända iväg någon information.

För att få användare att frivilligt dela med sig av information om sitt privatliv, hur man rör sig och var man befinner sig, måste företagen erbjuda enkla lösningar som ger något tillbaka. I fallet med Waze försöker man höja det sociala värdet av bilfärden med hjälp av den sociala kontakten med andra som rör sig ute på vägarna.

 

Waze egen kortfilm om appen:

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Fakta TMC

Traffic Message Channel (TMC) är en teknik för att sända textbaserad trafikinformation via RDS. Systemet baseras på numrerade geografiska referenspunkter i kombination med text och tidsuppgifter. Det som informationen gäller är trafikolyckor, vägarbeten och vägväder. För att kunna ta emot dessa meddelande behöver man vanligen en bilradio eller en GPS-mottagare som stödjer RDS-TMC. En GPS-mottagare kan vanligen beakta TMC-informationen i sin ruttplanering och föreslå andra vägar än normalt om så är fördelaktigt.

En traditionell GPS-enhet tar bara emot information till skillnad ifrån smarta telefoners GPS-applikationer som kan sända iväg information om dig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!