Google utökar sökresultat med mer “källkritik”

Nätcensuren

publicerad 3 april 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Google utökar vad man benämner som “källkritik” när det gäller sökresultat. Framöver ska man bland annat kunna hitta “fler perspektiv” från “relevanta experter”.

Under 2021 släppte Google funktionen “Om resultatet” där det uttalade syftet var att kunna underlätta för användare vad gäller källkritik

Funktionen hittar man till höger vid nästan varje sökresultat i form av en knapp med tre punkter. Google ska nu utöka den funktionen, med motiveringen att “alla bör ha de verktyg de behöver för att hitta information som de kan lita på”.

De utökar funktionen till fler språk, bland annat svenska, och även ett nytt sätt att “hitta olika perspektiv” på sökresultat. Det innebär att man ska kunna hitta fler olika sökresultat med “relevanta röster” från “en rad journalister och experter” som ett komplement för ” pålitlig rapportering som du redan hittar i Sök för att bredda din förståelse”.

Google skriver inte hur man ska bedöma vad som är relevant eller ej, men menar att man kommer att leverera “officiell och trovärdig” information. Perspektiv-delen kommer till en början enbart att släppas i USA.

Techjätten meddelar också att man ska lägga till mer information om diverse författare bakom innehåll samt även mer information om hemsidor, även detta kommer till en början att släppas på engelska i USA.

Källkritik har traditionellt sett som regel syftat på att härleda och verifiera material eller på att ta i beaktande vilka perspektiv och motiv som olika källor kan ha för att säga olika saker. Ordet har i dagens läge i praktiken ofta kommit att användas av techjättar och myndigheter som en del av eufemistiska beskrivningar för att förtrycka information och aktörer som uttrycker någon form av kritik till rådande konsensus kring eller annan fråga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!