Google till domstol för dataintrång och integritetsbrott

Google har dragits inför rätta i Storbritannien på grund av att internetjätten anklagas för att ha kränkt privatpersoners integritet genom att spionera på deras internetvanor. Så många som tio miljoner användare bara i Storbritannien uppskattas ha fått sitt surfande kartlagt av Google.

publicerad 11 februari 2013
Sökjätten anklagas för omfattande integritetsbrott

Google anklagas för att ha kringgått Apples och webbläsaren Safaris säkerhetsinställningar för att insamla information om människors internetanvändning.

Åtalet gäller dataintrång, integritetskränkande verksamhet samt brott mot dataskyddslagen (Data Protection Act) från 1988.

De drabbade kräver även att få reda på hur mycket olaglig information Google insamlat, samt hur lång tid detta pågått och vad företaget ämnar göra med informationen.

Advokat Alexander Hanff understryker hur viktigt det är att statuera exempel mot företag som aktivt kringgår säkerhetsinställningar och bryter mot sina egna integritetslöften för att spionera på och samla information om sina kunder.

Det är inte första gången som Google anklagats för internetspioneri. Företaget dömdes nyligen att betala 22,5 miljoner dollar i böter i USA efter att det fastställts att man kartlagt miljontals internetanvändare som använt webbläsaren Safari trots att Google försäkrat att ingen information kunde insamlas utan användarnas godkännande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.