Google tar bort möjligheter att blockera annonser i Chrome

publicerad 17 juni 2019
- av Markus Andersson

Google kommer att begränsa möjligheterna att blockera annonser i webbläsaren Chrome. Dessa möjligheter ska i framtiden begränsas till företagsanvändare – detta trots den massiva kritik som kom när företaget tidigare i år annonserade sina planer.

Det var i januari som Google gick ut med nyheterna om att begränsa annonsblockeringen och som mötte en massiv kritikstorm från användare. Trots detta väljer man att inte backa utan kommer att implementera förändringarna som gör det svårare att slippa oönskad reklam.

Förändringarna väntas göra så att Chrome-tillägg som uBlock Origin och liknande inte längre fungerar. Som väntat är upprördheten bland användarna stor och många uppmanar nu sina följare och vänner att överge Chrome för andra webbläsare.

Betalande företagskunder kommer dock även i fortsättningen att kunna använda sig av tilläggen och blockera oönskat material.

Det är i dagsläget osäkert om alla kända annonsblockerare kommer sluta fungera och det bedöms troligt att driftiga användare kommer hitta vägar runt problemet med de ofrivilliga annonserna.

Sean Wright som är en expert på internetsäkerhet uppmanar människor att istället använda webbläsaren Brave eller annonsblockeraren PI-Hole för att komma runt problemen.

– Brave bygger på Chromium så alla existerande plugins och teman till Chrome fungerar på det. Det är kanske därför som det har sett en stor ökning i användarantal, säger han till Forbes.

Orsaken som Google inte vill tala högt om är förstås att annonsblockerare slår mot imperiets ekonomiska huvudpulsåder – annonsintäkterna från Googles eget annonsnätverk. Att fortsätta att slå mot den görs med ett enkelt byte till en annan webbläsare, exempelvis Firefox, Brave eller Waterfox vilket är en simpel och effektiv åtgärd förutsatt att man fortsätter att använda effektiva annonsblockerare såsom uBlock Origin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!