IT/Övervakning

Google tar bort 500 Chrome-tillägg – personuppgifter skickades till annonsnätverk

500 tillägg till webbläsaren Chrome har tagits bort efter att säkerhetsforskare larmat om att dessa sänder vidare privata personuppgifter till oseriösa annonsnätverk – i somliga fall med skadlig kod.

Över 500 appar, installerade av sammanlagt 1,7 miljoner användare, har tagits bort av Google efter att en säkerhetsforskare på företaget Duo Securitys med hjälp av verktyget CRXcavator hittat 71 dylika tillägg. Många av dessa är av integritetskränkande karaktär.
Efter forskarens rapport kunde Google själva hitta ytterligare 430 skadliga appar som nu också tagits bort. Tilläggen kapade webbläsarens personuppgifter och vidarebefordrade datan till olika annonsnätverk. Ars Technica skriver även att apparnas verkliga funktioner doldes för användarna, samtidigt som andra påhittade funktioner beskrevs.

Tilläggens funktioner är nu blockerade och en varningsruta dyker upp i Chrome för dessa, men användare rekommenderas ändå oavsett att avinstallera dem om man noterar detta.


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!