Google sparkar ”mångfaldsansvarig” – anklagas för antisemitism

publicerad 4 juni 2021
- av Per Nordin

Kamau Bobb som varit ansvarig för ”mångfaldsstrategier” tvingas nu lämna sin post efter att ett 14 år gammalt blogginlägg uppmärksammats där han argumenterar för att judar har en ”omättlig aptit för krig och dödande”.

Det har blivit allt vanligare att större företag som ett sätt att framstå som progressiva och blidka vänsteraktivister och utomeuropeiska anställda väljer att anställa en eller flera personer som ska fokusera på etnisk, kulturell, religiös och könsmässig mångfald hos företaget.

Kamau Bobb som själv är svart och som enligt egen utsago brinner för att för att öka andelen icke-vita studenter på olika universitet och tekniska högskoleutbildningar visade sig dock inte vara progressiv nog för internetjätten.


Annonser:


I ett blogginlägg från 2007 menar han nämligen att han själv om han vore en jude ”skulle vara mycket bekymrad över min omättliga aptit för krig och dödande i självförsvar”.
Han skrev vidare att självförsvar förvisso är en instinkt men att han om han var jude skulle vara rädd för sin ”ökande okänslighet för andras lidande”.

Blogginlägget avhandlade konflikten mellan Israel och Palestina men många kritiker började snabbt angripa Bobb på sociala medier – delvis eftersom han använder termen ”judar” snarare än ”israeler”. Även massmedia började snart rapportera om det gamla blogginlägget och Bobb anklagades för antisemitism.

Under torsdagen gick en talesperson från Google ut och deklarerade att Bobb fått lämna företaget och inte längre kommer vara en del av ”mångfalds-teamet”.

– Vi fördömer otvetydigt de tidigare skrivelserna av en medlem i vårt mångfalds-team som orsakat djupa kränkningar och stor smärta för det judiska samhället.

Vidare menar Google att Bobb har bett om ursäkt men att antisemitism inte har någon plats i samhället och att man ”står tillsammans med det judiska samhället och fördömer det”.

Noterbart är att även framstående judiska lobbyorganisationer som Simon Wiesenthal Center aktivt försökte få Bobb sparkad efter att hans blogginlägg blivit känt, något som också lyckades. Bobb själv menar att hans inlägg var riktat åt israeliska militära aktiviteter snarare än judar som grupp men att han förstår att hans kommentarer orsakat ”smärta”.

På Twitter blir Bobb både attackerad och får stöd och förståelse. Kritiker menar att han ägnar sig åt hatbrott och borde straffas ännu hårdare för sina uttalanden, medan andra anser att inlägget syftade på Israels krigföring och att Israel mycket riktigt har en stor aptit för krigande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.