Google lanserar bankkonton – kan leda till ökad övervakning

publicerad 2 december 2019
- av Markus Andersson

Nästa år planerar Google att lansera privata insättningskonton i samarbete med Citigroup. Kritiker oroar sig över att lanseringen kommer att leda till att internetjätten ännu enklare kan övervaka och spåra människors utgifter och inkomster.

Det var Wall Street Journal som avslöjade planerna på projektet som alltså kan vara igång så tidigt som nästa år och där Google tillsammans med Citigroup och en liten kreditförening knuten till Stanford University ska erbjuda privata bankkonton via appen Google Pay.

Google själva menar att initiativet sker för att hjälpa människor att enklare sköta stora delar av sin vardag digitalt och att tjänsten kommer underlätta för många människor. Kritiker noterar dock att de privata insättningskontona kommer att innehålla enorma mängder värdefull privat information om konsumenters köpvanor och hur mycket de tjänar, information som kan komma att utnyttjas av storföretaget. Särskilt då denna information kan samköras med människors söktrafik, geografiska position och annan data som Google samlar in via smart telefoner, trådlösa nätverkspunkter med mera.

Google hävdar dock med bestämdhet att man absolut inte kommer att sälja den ekonomiska informationen från kontona till annonsföretag och att kunderna kan vara lugna. Tidigare i år har andra teknikjättar som Apple, Facebook och Amazon lanserat kreditkort och andra betalmöjligheter i försök att ta över delar av de traditionella bankernas verksamheter.

En av många som inte gillar utvecklingen är yttrandefrihetsförespråkaren och psykologiprofessor Robert Epstein som uppmärksammar nyheten i ett inlägg på Twitter där han uppmanar människor att vara kritiska och medvetna om att Googles konton kan användas för att utöka Googles redan omfattande övervakningsapparat.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.