Google har fotat ditt bostadsområde i detalj

Barnens badpool, nya fritidsbåten på uppfarten och dina trädgårdsvanor finns att studera på Googles utökade karttjänst "Street view". Bli medveten om vad Google fångat på bild.

publicerad 12 mars 2013
Vad har fastnat på Googles foton ifrån din tomt, tillgängligt för hela världen?

Sedan maj 2007 finns tjänsten ”Google Street View” för många städer. Det ger möjlighet för användare att zooma ner till gatunivå och förflytta sig längs gator och se 360°-panoraman från olika platser. 21 januari 2009 lanserades Google Street View Sverige med gatubilder från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad och Växjö.

Idag 2013 är många mindre orter i Sverige fotade och inlagda i Street view-tjänsten inklusive delar av landsbygden.

Omfattningen av Street view-projektet är stor och integriteten kan lätt ifrågasättas. Du kan exempelvis studera hur någons trädgård ser ut där bilen har åkt. Se vilka fordon och prylar som ligger på gården där du bor osv. Både människor, djur och fordon har fotats i hög upplösning. Ansikten och registreringsnummer har suddats ut, men går ibland ändå att tyda.

Så här kan bilen ha sett ut som fotade ditt bostadsområde
Så här kan bilen ha sett ut som fotade ditt bostadsområde

Bilen letade sig till och med långt ut på den svenska landsbygden, där allt är fotat och registrerat. Tillsammans med satellitbilder går det i vissa områden att få en detaljerad uppfattning om hur området ser ut.

Det kan vara bra att veta vilken information som finns tillgänglig på nätet om ditt bostadsområde eller företagsområde och vad som kommit med på Google fotografier.

Har din tomt fastnat på Googles kamera?
Gå in på Google Street view och titta om din gata är fotad via http://maps.google.com/. Sök på din ort. Förstora kartan över ditt bostadsområde och din gata. I karttjänten finns en ikon med en orange figur som du kan sätta ut på kartan för att se om Googles Street view-bil varit i ditt område. Släpp markören på den önskade gatan, sedan kan du förflytta dig med musen som om du åkte i Google bilen. Det framgår av fotografierna vilket år de är tagna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.