Gab svartlistas av Visa

publicerad 29 juni 2020
- av Isac Boman
Visa har svartlistat Gab på tveksamma grunder.

Gab blivit ett populärt alternativ till Twitter för användare som brinner för yttrandefrihet och ogillar godtycklig censur. Nu svartlistas dock plattformen av kreditkortsföretaget Visa som anklagar Gab för att tillåta inlägg som ”hetsar mot folkgrupper”.

I ett pressmeddelande förklarar Gabs vd Andrew Torba att anklagelserna är nonsens och att Gab är lika skyldiga till anklagelserna om ”hets mot folkgrupp” eller att lyfta fram dylikt som Google är när du söker på vissa fraser i deras sökmotor.

Gab är en neural teknkikplattform. Vi följer lagen, har en utmärkt relation med polisen och vi har tydliga regler för vad som tillåts på vår hemsida och vad som inte gör det”, konstaterar Torba.

Han menar vidare att Gab inte kontrolleras av ”en oligarkisk elit som vill störta våra länder och infektera dem med kommunism”, och att detta inte heller är något som kommer att ändras, något som gjort Gab till måltavla för mäktiga krafters ilska.

Det är ingen slump att Katie Hopkins bannades från Twitter idag, Zerohedge och The Federalist fick sina kommentarsfält censurerade av Google och VDARE blev bannad från sin domän. Allt det här är koordinerat, det är riktat”, menar han vidare och undrar var presidenten och den amerikanska kongressen är när de behövs som mest.

Ingen kommer för att rädda oss och ingen kommer för att rädda dig. Det är upp till oss att rädda oss själva”, förklarar han vidare.

Det går alltså inte längre att stödja sidan med sitt Visa-kort och Torbas menar att Gab under hela månaden har attackerats på olika sätt av krafter som vill ta bort plattformens möjligheter till finansiering. Två olika banker stängde exempelvis nyligen av Gab som kund och motiverade detta med att det handlar om ”riskrelaterade frågor”, samtidigt har man inga problem att genomföra betalningar till hemsidor som sysslar med pornografi och annat tveksamt.

Vd:n pekar på att det fortfarande går att stödja Gab med e-checkar, Citcoin och checkar eller pengar per post. Extra graverande är att Visa inte bara har svartlistat Gab utan även Andrew Torba som privatperson och därigenom hans hustru.

Torbas förklarar att om han skulle vilja lämna Gab imorgon och starta ett lemonadstånd så skulle detta inte gå eftersom han har flaggats av Visa. Samma sak gäller hans hustru eftersom de bor på samma adress, något han ser som djupt problematiskt.

Jag betalar mina räkningar, jag har en fru och en dotter att ta hand om, ändå straffas vi och förtalas för att någon på Visa ogillar mig”, skriver han.

Enligt Torbas så finns det någon på Visa som övervakar Gab och deras betalningsprocesser och kontaktar företag som har finansiella avtal med Gab eller tillhandahåller betallösningar och avråder dessa från fortsatt kontakt med Gab. Han menar vidare att Visa kommer med anklagelser om att Gab skulle ägna sig åt illegala aktiviteter i form av hets mot folkgrupp, något som överhuvudtaget inte är brottsligt i USA.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.