Fransk skatterazzia mot Google

publicerad 25 maj 2016
Googles huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fransk polis har genomfört ett tillslag mot Googles franska huvudkontor. Sökjätten misstänks ha underlåtit att betala 1,6 miljarder euro i skatt.

Under tisdagsmorgonen genomförde fransk polis en razzia mot Googles kontor i Paris. I razzian deltog omkring 100 tjänstemän och poliser, rapporterar Sky News.

Frankrike kräver att Google betalar tillbaka 1,6 miljarder euro, motsvarande nästan 15 miljarder kronor, som företaget ska ha tjänat i Frankrike och sedan flyttat till Irland. Googles verksamhet i Europa har sitt säte i Irland, ett land som har en väldigt låg skatt på företag.

”Vi följer fransk lagstiftning och samarbetar fullt ut med myndigheterna för att svara på deras frågor”, heter det i ett uttalande från Google.

Det är nu upp till franska åklagare att undersöka om Google kan ha brutit mot skattereglerna genom att inte deklarera sin inkomst i Frankrike.

Även Storbritannien har klagat över att Google tjänar pengar i Storbritannien för att sedan flytta vinsten till Irland. Tidigare i januari tvingades Google betala tillbaka 130 miljoner pund, motsvarande 1,6 miljarder kronor, som man inte betalade i skatt i Storbritannien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!