Fransk skatterazzia mot Google

publicerad 25 maj 2016
Googles huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien

Fransk polis har genomfört ett tillslag mot Googles franska huvudkontor. Sökjätten misstänks ha underlåtit att betala 1,6 miljarder euro i skatt.

Under tisdagsmorgonen genomförde fransk polis en razzia mot Googles kontor i Paris. I razzian deltog omkring 100 tjänstemän och poliser, rapporterar Sky News.

Frankrike kräver att Google betalar tillbaka 1,6 miljarder euro, motsvarande nästan 15 miljarder kronor, som företaget ska ha tjänat i Frankrike och sedan flyttat till Irland. Googles verksamhet i Europa har sitt säte i Irland, ett land som har en väldigt låg skatt på företag.

”Vi följer fransk lagstiftning och samarbetar fullt ut med myndigheterna för att svara på deras frågor”, heter det i ett uttalande från Google.

Det är nu upp till franska åklagare att undersöka om Google kan ha brutit mot skattereglerna genom att inte deklarera sin inkomst i Frankrike.

Även Storbritannien har klagat över att Google tjänar pengar i Storbritannien för att sedan flytta vinsten till Irland. Tidigare i januari tvingades Google betala tillbaka 130 miljoner pund, motsvarande 1,6 miljarder kronor, som man inte betalade i skatt i Storbritannien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!