Forskare: Fördomars fel att svarta är mer rasistiska än vita på Twitter

publicerad 23 oktober 2019

Programvara designad för att identifiera hatbrott på Twitter flaggar svarta användare i betydligt högre utsträckning än vita, konstaterar forskare vid Cornell University i USA. Resultatet förklaras med fördomar i programvaran.

Programvara som tagits fram med det uttalade syftet att hitta och bekämpa hatbrott flaggar svarta användare i betydligt högre omfattning än vita, konstaterar forskare vid Cornell University i USA i en studie.
Inlägg från afroamerikanska användare var inte bara var mer rasistiska, utan också sexistiska i större utsträckning.

Man noterar vidare att Twitter trots sin uttalade ambition att radera hatbrott inte verkar tillämpa raderingen i lika stor utsträckning som den tillämpas på vita där dessa gör sig skyldiga till dylika kränkningar.

Forskarna skriver att överrepresentationen troligen beror på fördomar i studiens upplägg och den programvara som används för att uppdaga hatbrott, och att twitter-inlägg skrivna på afroamerikansk engelska därför bedöms som mer oförskämda och hatiska än de i själva verket är.

 

Källa: The Pluralist
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.