IT/Övervakning

Forskare: Fördomars fel att svarta är mer rasistiska än vita på Twitter

Programvara designad för att identifiera hatbrott på Twitter flaggar svarta användare i betydligt högre utsträckning än vita, konstaterar forskare vid Cornell University i USA. Resultatet förklaras med fördomar i programvaran.

Programvara som tagits fram med det uttalade syftet att hitta och bekämpa hatbrott flaggar svarta användare i betydligt högre omfattning än vita, konstaterar forskare vid Cornell University i USA i en studie.
Inlägg från afroamerikanska användare var inte bara var mer rasistiska, utan också sexistiska i större utsträckning.
Man noterar vidare att Twitter trots sin uttalade ambition att radera hatbrott inte verkar tillämpa raderingen i lika stor utsträckning som den tillämpas på vita där dessa gör sig skyldiga till dylika kränkningar.

Forskarna skriver att överrepresentationen troligen beror på fördomar i studiens upplägg och den programvara som används för att uppdaga hatbrott, och att twitter-inlägg skrivna på afroamerikansk engelska därför bedöms som mer oförskämda och hatiska än de i själva verket är.

 

Källa: The Pluralist

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!