Föreningen Cui Bonos konto raderat av Youtube

publicerad 21 juni 2019
- av Markus Andersson
Martin driver tillsammans med andra idealister föreningen Cui Bono i Göteborg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den Göteborgsbaserade föreningen Cui Bono har fått sitt konto på Youtube raderat. Åtgärden är en del i mediejättens upptrappade utrensning mot samhällskritiska röster på plattformen.

Det var under torsdagskvällen som föreningen Cui Bono meddelade att man fått hela sin Youtube-kanal och samtliga videoklipp raderade. Raderingen skedde utan förvarning och man har inte heller fått någon förklaring till vilka användarvillkor man eventuellt skulle brutit mot.

– Vi upptäckte bara att hela kanalen var borta, puts väck, säger Martin på Cui Bono efter att ha publicerat videoklipp på kanalen sedan 2014.

Söker man på föreningens konto dyker följande text upp:

“Kontot har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp.”

– Enligt Youtubes senaste policyuppdateringar så får man inte längre ifrågasätta om många människor dött i “väldokumenterade” historiska händelser såsom exempelvis Sandy Hook och min misstanke är att det är därför vi blivit raderade då vi driver den tesen kring många “historiska händelser” såsom de beskrivs i media, tillägger Martin.

Föreningen Cui Bono som är en allmännyttig ideell förening med säte i Göteborg arrangerar ofta föreläsningar och annan upplysningsverksamhet. Det latinska uttrycket Cui Bono översätts ungefär till “Vem gynnar det?”.

Föreningen har till ändamål att informera människor om tankar, idéer, teorier och forskningsresultat samt händelser i Sverige och övriga världen som är av grundläggande betydelse för den enskilda människans fria beslutsprocess, och som inte får tillräckligt med uppmärksamhet och utrymme i de konventionella och dominerande medierna.“, står det att läsa på föreningens hemsida.

Cui Bono är en i raden av ett stort antal kanaler och aktörer på Youtube som censurerats de senaste halvåret i ett led i mediejättens upptrappning mot dissidenter och kritiska röster på plattformen. Youtubes vd Susan Wojcicki försvarade nyligen öppet upptrappningen mot vad man betecknar som “hat” i en intervju med mediekanalen Vox som själva pressat Youtube att censurera konkurrenter på plattformen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!