Föräldrainfluencers måste betala sina barn

publicerad 10 juli 2024
- av Sofie Persson
Många influencers tjänar pengar på innehåll där deras barn medverkar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barn under 16 år som medverkar i sina föräldrars innehåll på sociala medier måste få betalt, enligt en ny lag i den amerikanska delstaten Illinois. Barnen ska få minst 15 procent av vinsten som föräldrarna tjänar på sina kanaler.

Från och med första juli i år måste föräldrar i delstaten upprätta en fond för sitt barn om man använder barnet i sociala medier för att tjäna pengar.  Det gäller alla sociala medier-användare som tjänar pengar på att ladda upp innehåll på Youtube, X, TikTok eller någon annan plattform där barnet är med i minst 30 procent av innehållet.

Vidare står det i lagen att barnet har rätt att begära radering av innehåll där de själva förekommer, och om den vuxne inte följer detta har den minderårige också  möjlighet att kräva skadestånd.

16-åriga Shreya Nallamothu är en av initiativtagarna bakom idén till lagen och har arbetat aktivt med att införa den tillsammans med delstatens senator David Koehler. Det var under coronakrisen när hon, liksom många andra, började tillbringa mycket tid på sociala medier som hon lade märke till hur allt fler föräldrar exponerar sina barn på plattformarna. Tonåringen slogs särskilt av att se små barn som inte var tillräckligt gamla för att förstå innebörden och konsekvenserna av en närvara på sociala medier.

“De förstår inte”

Ju längre ner i kaninhålet jag kom, desto fler fall av utnyttjande såg jag, sade Nallamothu till Good Morning America förra året. Särskilt för mycket små barn som kanske inte förstår vad det innebär att prata med en kamera och inte kan föreställa sig hur en miljon människor ser ut, de förstår inte vad de lägger ut på internet för att tjäna pengar och att det inte kommer att försvinna och att deras föräldrar tjänar pengar på det, menar hon.

Lagen kräver också att föräldrar rapporterar till myndigheter hur mycket pengar de tjänat, vilka timmar barnet arbetat för att producera innehållet och hur mycket man satt in på barnets fondkonto.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!