Firefox kommer att börja blockera spårning av användare

publicerad 27 september 2018
- av Markus Andersson

I nästa version av webbläsaren Firefox kommer blockering av så kallade trackers att vara implementerat som standard för att skydda mot webbplatser som snokar och spårare användarnas beteende. Det skriver Sweclockers.

Mozilla som ligger bakom den populära webbläsaren Firefox har länge varit den av de större utvecklarna som prioriterat integritet högre framför de främsta konkurrenterna Google Chrome och Internet Explorer/Edge.

Så kallade trackers är en funktion som spårar och håller koll på internetanvändares beteende och bland annat anpassar reklam utifrån detta. Det är orsaken till att du ena stunden tittar på en jacka du gillar på exempelvis H&M:s hemsida för att i andra stunden se reklam för samma jacka på en helt annan sajt.

Nu vill Mozilla skydda användarna mot denna spårning (trackers) genom att som standard blockera inhämtningen som görs när man besöker sajter som ägnar sig åt detta. Skyddet kommer även att slå ned på olika skript som körs i bakgrunden, bland annat brytning av kryptovalutor på bekostnad av datorn processorkraft vilket ofta sker fördolt utan besökarens medgivande.

En tidigare studie gjord av Ghostery visar att över hälften av all tid som går åt till att ladda in webbplatser beror på trackers som används för att hålla koll på användarens beteende.

Den som hellre vill titta på webbläsare som tar integriteten på ännu större allvar bör titta på bland Waterfox, som baseras på Firefox, Brave eller Tor Browser.

Blockeringen av spårning implementeras i version 63 av Firefox, som släpps i oktober.

Läs mer om Mozillas planer på företagets utvecklingsblogg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!