Filmbolag spionerar med dolda kameror i biografer

publicerad 18 augusti 2013

I sin kamp mot piratkopieringen har flera filmbolag i USA lyckats få biografer att sätta upp kameror bakom biodukarna för att hitta personer som spelar in filmer.

Foto: Flickr/phill.d/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/phill.d/CC BY-NC-ND 2.0

Under de senaste fem åren har antalet så kallade ”camcordings” minskat på biograferna. Ändå är filmbolagen ivriga att få sätta dit de som fortfarande håller på med camcordings. Med dessa så kallade ”spionkameror” som placeras bakom bioduken hoppas filmbolagen kunna kartlägga människor som filmar under biovisningen.

Ett dussintal människor har ertappats med mobilen i näven på filmpremiärer och festivaler, uppger chefen för ett av företagen, Pirate Eye till Wall Street Journal, enligt SvD.

Andra metoder såsom att lägga in buller i ljudslingan sägs stora tv och filmbolag vara intresserade av. Entreprenörer jobbar på att få blu-ray-spelare att upptäcka om det är en illegal kopia som visas. Om så är fallet kommer filmen att stoppas och ett erbjudande dyka upp om att köpa filmen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.