FCC river upp “nätneutraliteten” i USA

publicerad 14 december 2017
FCC-chefen Ajit Pai

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Federal Communications Commission (FCC) har röstat för att reglerna om så kallad nätneutralitet ska rivas upp.

Beslutet fattades på torsdagskvällen svensk tid. FCC, som är USA:s myndighet med ansvar för bland annat radio- och telekommunikation, röstade för att reglerna ska avskaffas.

Beslutet har omgärdats av stor debatt. Detta då kritikerna menar att det kan finnas en risk att bredbandsoperatörerna ges rätten att låta högre betalande sajter få snabbare internet än de med mindre resurser.

FCC-chefen Ajit Pai, som nominerades av president Donald Trump, menar dock att nätneutralitetsreglerna, som kom till 2015 under Barack Obamas presidentskap, har hämmat internets utveckling och att internet nu kan bli friare än vad det tidigare varit.

– Vad gör FCC idag? Ganska enkelt, vi återställer helt enkelt det känsliga ramverk som styrt internet under det mesta av dess existens… Avslutningen av 2015 års nätneutralitetsregler kommer leda till ett gratis och mer öppet internet, säger Ajit Pai, enligt AP, och fortsätter:

– Himlen kommer inte att falla, konsumenterna kommer fortsätta att vara skyddade och internet kommer fortsätta utvecklas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!