FBI stäms för hemligt ansiktsigenkänningsprogram

En stämningsansökan har lämnats in mot den amerikanska säkerhetstjänsten FBI för att vägrat ge detaljer om ett hemligt ansiktsigenkänningsprogram. I programmet ska man ha registrerat miljontals amerikaner och utländska medborgare med hjälp av ansiktsskanning, rapporterar Press TV.

publicerad 29 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bakom stämningen står Electronic Frontier Foundation (EFF) som är en icke-vinstdrivande civil frihetsorganisation som värnar om yttrandefrihet och integritet.

– Biometriska program utgör ett hot mot medborgarnas rättigheter och deras integritet. Ansiktsigenkänningsteknik är bland det mest oroväckande som vi ser. Amerikanerna har svårt att skydda sig mot det hemliga fjärrstyrda tillvägagångssätt som deras bilder tas på, säger EEF:s advokat Jennifer Lynch enligt Press TV.

FBI:s nästa generations identifieringsprogram kallat NGI är utformat för att lagra data om miljontals amerikaner och utländska medborgare. Bland annat ska programmet skanna in irisen, handavtrycken och lagra medborgarnas röster.

Stämningen kommer samtidigt som det stormat en del kring FBI. Press TV skriver att under en utfrågning med senatens juridiska kommitté tidigare denna månad medgav den avgående FBI-chefen Robert Mueller att FBI använt drönare för övervakning på amerikansk mark.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!