FBI spionerade på egna medborgare – saknade domstolstillstånd

publicerad 29 april 2021
- av Markus Andersson
Genrebild.

Ännu en gång har FBI uppdagats med att spionerat på amerikanska medborgare – och detta trots att man saknat domstolens tillstånd att göra så. Syftet med den federala polismyndighetens spionage har varit att kartlägga påstådda ”högerextremister”.

Spionaget på de egna medborgarna har skett trots att FBI tidigare varnats för att den här typen av agerande bryter mot konstitutionen – ändå har man letat igenom NSA:s kommunikationer efter vad man menar är ”inhemska högerextremister” och detta trots att man saknat tillstånd från FISA-domstolen som behandlar underrättelseverksamhet inom landets gränser.

FISA-domaren James Boasberg berättar enligt Gateway Pundit att han upptäckte ”uppenbara och utbredda överträdelser” begångna av polismyndigheten.

I en rapport som släpptes i november 2020 men blev av med sin hemlighetsstämpel tidigare i veckan har minst sju FBI-agenter varit inblandade i det omfattande spionaget.

En analytiker på FBI ska bland annat ha letat igenom NSA:s databas efter kopplingar till predikerade brottsutredningar relaterade till inhemsk terrorism, skriver sajten.

Redan 2018 varnades FBI av en federal domare för att ha gjort samma sak och letat igenom NSA:s elektroniska kommunikation och 2019 fick de ytterligare en varning.

Cristina Laila skriver på Gateway Pundit att det är oklart om FBI också har genomfört några arresteringar tack vare informationen man tagit del av genom den illegala kartläggningen.

NSA sveper ofta upp amerikanernas kommunikation under sitt samlande av påstådd underrättelseinformation så FBI såg att det var en enkel möjlighet att snoka”, menar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!