Facebook utreds för att ha spridit användardata

publicerad 17 mars 2019

Federala åklagare väljer nu att granska den sociala mediejätten efter att det framkommit uppgifter om att Facebook har delat med sig av privat information om tjänstens användare till flera andra teknikföretag.

Enligt New York Times så handlar det bland annat om två företag som tillverkar mobiltelefoner och surfplattor som fått ta del av privat användarinformation tillhörande hundratals miljoner människor. Sammanlagt har Facebook haft avtal med mer än 150 företag som låtit dem få ta del av deras vänlistor, kontaktinformation och annan data. Enligt Facebook har de flesta avtal av den typen dock inte förnyats efter att de löpt ut.

“Vi samarbetar med utredarna och tar den här typen av utredningar på största allvar”, meddelade en talesperson för Facebook som också poängterade att man kommer fortsätta vara behjälpliga i utredningen och svara på alla frågor.

Exakt vad utredarna kommer att fokusera på den här gången är i dagsläget oklart. Facebook är redan under utredning för att ha delat med sig uppgifter om 87 miljoner användare till ett företag som arbetat med politiska konsultationer och lobbyism. I det fallet har ansvariga för Facebook hävdat att de inte gjort något fel eller brutit mot några regler.

För att minska incitamenten att komma åt uppgifter om användarnas uppgifter så har sajtens grundare Mark Zuckerberg hävdat att Facebook i framtiden kommer att fokusera mer på att bli en plattform för privat kommunikation och mindre för offentliga delningar med stor spridning.

 

Källa: The New York Times
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.