Facebook transkriberade användares samtal

publicerad 15 augusti 2019
- av Isac Boman

Facebook har avslöjats med att anlita hundratals konsulter för att transkribera användares ljudklipp utan deras vetskap. De som arbetat med transkriberingarna vet inte heller vad syftet är eller vad det ska användas till.

Facebook erkänner att man tidigare har transkriberat sina användares ljudfiler för att testa sin AI-teknik men hävdar att de har slutat med detta – för bara en vecka sedan, enligt Bloomberg.

Visselblåsare som arbetat med transkriberingen berättar under anonymitet för Bloomberg att de själva inte fått någon information om var ljudklippen spelats in någonstans, hur Facebook kommit över dem eller vad de ska användas till.


Annonser:


Ansvariga för Facebook har trots återkommande länge nekat till att man avlyssnar sina användare för att kunna sälja informationen vidare till företag med riktade annonser eller för att kunna påverka deras nyhetsflöde och menar att det bara handlar om att testa och förbättra plattformens artificiella intelligens.

Man har heller inte varit öppna med att andra aktörer än Facebook själva kan komma att gå igenom och analysera ljudfiler från användare, och det har i sin tur fått konsulter som fått i uppdrag att göra just detta att anklaga Facebook för att ägna sig åt oetiska och tvivelaktiga metoder.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.