IT/Övervakning

Facebook släcker fler konservativa röster

Alex Jones och Paul Joseph Watson är två populära konservativa röster som nu stängts av från Facebook.

Under torsdagen meddelade Facebook att de valt att permanent censurera en rad konservativa röster från den sociala medietjänsten. Bland de drabbade är Alex Jones, Paul Nehlen, Milo Yiannopoulos, Paul Joseph Watson och Laura Loomer.

Facebook har under en tid trappat upp kriget mot konservativa röster på plattformen. Personer som uttalat sig kritiskt om bland annat islam, feminism och invandring har riskerat att bli avstängda under en begränsad tid och fått varningar, men kunnat ha sina konton kvar på plattformen.
Nu meddelar Facebook att de stänger av en rad kända profiler från tjänsten inklusive Instagram permanent. Avstängningen kom utan förvarning och företaget hänvisar till en policy om “farliga individer och organisationer” som bland annat förbjuder “terrorism, massmord och organiserat hat”.

– Vi har inte fått något besked om hur eller på vilket sätt vi skulle ha brutit mot en enda regel. De har inte velat förklara sig och gjort klart att de inte har för avsikt att göra det heller, säger Alex Jones bakom den amerikanska oberoende sajten Infowars, som stängdes av under gårdagen.

Bland övriga drabbade finns samhällskritikern Milo Yiannopoulos, republikanen Paul Nehlen, den judiska aktivisten Laura Loomer, mediaprofilen Paul Joseph Watson och den svarta nationalisten Louis Farrakhan. Tillsammans har de miljoner följare som nu förlorar kontakten med sina fans och samhällskanaler.

Censuren har hyllats av politiska särintressen och lobbygrupper.

– Vi hyllar Facebooks steg mot att radera hatiska aktörer från sin plattform, säger Madihha Ahussain, bakom lobbygruppen Muslim Advocates, enligt The Washington Post.

Också den judiska lobbygruppen Anti-Defamation League, ADL, och Southern Poverty Law Center välkomnar censuren.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande upp till bevis, säger Jonathan Greenblatt på ADL.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!