Facebook ska stoppa annonser från statskontrollerad media

publicerad 11 juni 2020
- av Isac Boman
Facebook har en lång historia av censur.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den sociala mediejätten kommer att börja flagga inlägg av statligt styrda medier. Bedömare tror att det framförallt är kinesiska, ryska och iranska medier som kommer att drabbas av det nya regelverket.

Nathaniel Gleicher, ansvarig för Facebooks säkerhetspolicys hävdar att ”främmande regeringar” har använt annonser för att lyfta fram manipulativt innehåll till amerikanska användare, och att Facebook nu ska ta krafttag för att bekämpa detta inför presidentvalet 2020.

Nyhetstjänster som ryska Sputnik, kinesiska People’s Daily och iranska Tasnim News Agency har nu börjat märkas med varningsskyltar som informerar läsaren att sidorna är kopplade till ländernas regimer och får statligt stöd. De kommer heller inte kunna betala för att lyfta fram sitt innehåll för fler läsare eller annonsera på sidan, skriver Axios.

Även poster som nyhetstjänsterna gör kommer att ”varningsflaggas”, även om detta initialt enbart gäller i USA. Facebook motiverar det hela med att det kommer att ge användarna ökad transparens och hävdar att det blir enklare att upptäcka politisk bias från mediekällorna när användarna vet var de kommer ifrån.

Initialt funderade man på att helt enkelt bannlysa statskontrollerad media från Kina och Ryssland, men valde att inte göra detta då många länder enligt Gleicher bara har statlig media och statliga nyheter att tillgå.

Sedan tidigare har Twitter valt samma väg och omöjliggjort annonsering för statligt kontrollerad media. Både Facebook och Twitter påstår också att de har raderat många inlägg och bannat ett flertal konton kopplade till statligt kontrollerad media i utlandet som försökte påverka valutgången i USA. Samtidigt har Facebook själva fått massiv kritik både från visselblåsare och andra kritiker som menar att företaget och dess anställda själva har en tydlig vänsterliberal politisk agenda och aktivt censurerar och tystar röster som bryter mot denna inriktning.

Visselblåsare som tidigare arbetat på Facebook har bland annat gått ut med avslöjanden om att Facebook aktivt svartlistar och skuggbannar konton tillhörande personer vars politiska åsikter man inte håller med om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!