Facebook redovisar utlämningar av svenska användaruppgifter

publicerad 28 augusti 2013

Det sociala nätverket Facebook offentliggör i en rapport hur ofta man får förfrågningar från myndigheter i hela världen. Det är första gången Facebook redovisar sitt uppgiftslämnande.

I ett inlägg redovisar Facebook antalet förfrågningar från respektive land, utöver de gånger som Facebook delar ut uppgifter om användare till myndigheterna. I Sverige delar Facebook användaruppgifter på 54 procent av myndigheternas förfrågningar.

Men trots att Facebook säger sig verka för mer transparens är inte alla lika säkra på att Facebook verkligen är så integritetsvänliga.

– Facebook säger att de bara lämnar ut information om de elaka till de goda. Om 20 år kommer man upptäcka att allt de sa var bullshit, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, till TT.

Sammanlagt kom det in 25 000 förfrågningar under det första halvåret i år från myndigheter över hela världen. Överlägset flest förfrågningar kom från amerikanska myndigheter. Hela 11 000 förfrågningar som rörde ungefär 20 000 användare fick Facebook.

Av de 11 000 förfrågningarna som myndigheter i USA gjort godkände Facebook förfrågningarna i nästan fyra av fem fall, motsvarande 79 procent, skriver cnet.com.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.