Facebook lämnar ut identiteter på misstänkta åsiktsbrottslingar

publicerad 29 juni 2019
- av Isac Boman

För första gången har Facebook gått med på att ge ut identiteten på personer misstänkta för hets mot folkgrupp till franska myndigheter. Beslutet kommer efter att Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Frankrikes president Emmanuel Macron haft flera möten om just yttrandefrihet och så kallade hatbrott.

Det var Frankrikes IT-minister Cédric O som under tisdagen avslöjade att Facebook delat med sig av data och identiteter på misstänkta åsiktsbrottslingar till franska domare. Detta till stor glädje för Macrons regering som har uttryckt att man vill spela en ledande roll när det kommer till att få bort vad man menar är hatbrott och falska nyheter från internet.

Tidigare har Facebook bara samarbetat med franska myndigheter och gett ut information om användaridentiteter när det handlat om terroristbrott och andra grova våldsbrott när franska domare uttryckligen begärt det, men enligt Cédric O har man nu intensifierat och utvidgat sitt samarbete.

– Det här är stora nyheter, det innebär att den juridiska processen kan fungera som normalt. Det är väldigt viktigt och de (Facebook) gör det bara för Frankrike, sade O till Reuters.

Precis som i Sverige så har bekämpningen av nationalism, invandringskritik och liknande strömningar på nätet blivit en högt prioriterad fråga för franska myndigheter som det satsas stora resurser på.

– Det här sänder en stark signal om att hets mot folkgrupp inte längre är en del av yttrandefriheten utan nu befinner sig på samma nivå som terrorism, konstaterar Sonia Cisse på advokatbyrån Linklaters.

Experter tror också att systemet där Facebook och andra stora jättar inom sociala medier lättvindigt delar med sig av misstänkta åsiktsbrottslingars identiteter till domstolar kan komma att bli EU-standard och gälla inom hela unionen inom en snar framtid.

I Frankrike håller man för närvarande också på att ta fram en lag som om den går igenom gör det möjligt att bötfälla företag på 4 procent av sina inkomster om de inte bedöms göra tillräckligt för att stoppa ”hatiskt innehåll” från sina tjänster.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.