Facebook låg nere i sex timmar

publicerad 5 oktober 2021
- av Sofie Persson

Facebook låg nere i sex timmar under måndagskvällen, vilket inte bara påverkade användare utan även ledde till att Facebooks personal inte längre kunde komma in i kontorsbyggnaden.

Under måndagen rapporterade tusentals användare att Facebook, Instagram och Whatsapp låg nere. Plattformarna låg nere i närmare sex timmar innan man lyckades få i gång dem igen, rapporterar The Verge.

Störningarna började runt 17-tiden på måndagen och användarna möttes av ett felmeddelande när de försökte gå in på apparna.


Annonser:


Enligt en tweet från en teknisk reporter på New York Times kunde inte heller de anställda på Facebook längre komma in med sina passerkort.

De anställda vid techjätten som lyckats ta sig in hade i stället problem att kommunicera, enligt The Verge. Anställda kunde mejla varandra via Outlook, men kunde inte ta emot mejl från utomstående. Vidare kunde man heller inte logga in för att få tillgång till Google Docs och Zoom.

Facebook har avgett en vag förklaring till problemet och menar att det handlade om ”konfigurationsändringar på routers som samordnar nätverkstrafik mellan våra datacenter”. Vidare hävdar man också att ingen data blivit utsatt för risk.

Vi har inte några bevis för att användardata har äventyrats på grund av detta”.

Facebooks aktier sjönk 4,9 procent under måndagen, enligt Bloomberg. I och med detta förlorade Mark Zuckerberg nära 52 miljarder kronor i aktievärde.

Alex Hern, teknikredaktör på liberala The Guardian, skriver att Facebook, förmodligen av misstag, skickade en uppdatering till ett routingprotokoll på internet med innebörden att man inte längre hade några servrar. Denna typ av fel ska i normala fall vara ganska enkla att fixa genom att skicka ytterligare en uppdatering, menar han, men på grund av Facebooks uppbyggnad så gick dock inte detta lika smidigt.

Men Facebook kör ALLT via Facebook. När servrarna försvann från internet så försvann också möjligheten att skicka uppföljande meddelanden och möjligheten att logga in på systemet som skulle skicka det uppföljande meddelandet”, konstaterar han och menar vidare att ansvariga på Facebook inte ens kunde komma in i företagets kontorsbyggnad eftersom inte heller passerkorten fungerade när internet låg nere.

Hern menar att Facebooks anställda inte ens kunde kontakta säkerhetsavdelningen för att be dem skynda till ingången med en fysisk nyckel för att låsa upp – när det ”smarta låset” låg nere.

Genom att inte ha BGP-meddelanden till dina DNS-namnservrar så faller DNS ihop = ingen kan hitta dig på internet. Samma sak med WhatsApp för övrigt. Facebook har i praktiken deplattformerat sig själva från sin egen plattform”, konstaterar användaren Mhamad Sardar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.