IT/Övervakning

Facebook kryllar av desinformation

Publicerad 18 april 2021

Desinformationen på Facebook bara ökar.
Integritetsvänliga Parler och Gab stängdes av från applikationsbutikerna med hänvisning till att det förekommer desinformation på plattformarna. Facebook får däremot vara kvar - trots att data visar att mängden desinformation på den sociala mediejätten bara ökar för varje år. En tysk studie visar att mängden desinformation på Facebook ökat kraftigt sedan 2016 och särskilt under 2020. Detta trots att Facebook själva hävdar att de gjort sitt yttersta för att få bort desinformation och falska nyheter från sin plattform. Studien kom fram till att Facebooks användares interagerande med falskt innehåll genom ”likes”, kommentarer och delningar har ökat med 102 procent sedan det tredje kvartalet av 2016. Ökningen av interaktioner med manipulerat material har ökat med hela 293 procent. Man noterar att ökningarna skett sakta mellan 2016 och sista kvartalet 2019 men sedan lökat med hela 177 procent under 2020. Teamet bakom studien kunde också notera att Facebooks moderering av desinformation och falskt innehåll är mycket godtycklig och ”ojämn”. Totalt handlar det om 1,52 miljarder interaktioner med ”manipulerat innehåll” bara under det tredje kvartalet av 2020 – jämfört med 390 miljoner under samma period 2016. Sedan tidigare har mer integritetsvänliga plattformar som Gab och Parler tagits bort från App Store och Google Play – vilket bland annat har motiverats med att ansvariga är för dåliga på att moderera innehållet och att ”hat”, falska nyheter och desinformation återfinns på plattformarna. Trots att Facebook bara under ett enda kvartal alltså hade över 1,5 miljarder interaktioner med falskt eller manipulerat material och sajten enligt studien kryllar av desinformation så undantas alltså den sociala mediejätten från att stängas av enligt samma principer. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!