Facebook kryllar av desinformation

publicerad 18 april 2021
Desinformationen på Facebook bara ökar.

Integritetsvänliga Parler och Gab stängdes av från applikationsbutikerna med hänvisning till att det förekommer desinformation på plattformarna. Facebook får däremot vara kvar – trots att data visar att mängden desinformation på den sociala mediejätten bara ökar för varje år.

En tysk studie visar att mängden desinformation på Facebook ökat kraftigt sedan 2016 och särskilt under 2020. Detta trots att Facebook själva hävdar att de gjort sitt yttersta för att få bort desinformation och falska nyheter från sin plattform.

Studien kom fram till att Facebooks användares interagerande med falskt innehåll genom ”likes”, kommentarer och delningar har ökat med 102 procent sedan det tredje kvartalet av 2016. Ökningen av interaktioner med manipulerat material har ökat med hela 293 procent.
Man noterar att ökningarna skett sakta mellan 2016 och sista kvartalet 2019 men sedan lökat med hela 177 procent under 2020. Teamet bakom studien kunde också notera att Facebooks moderering av desinformation och falskt innehåll är mycket godtycklig och ”ojämn”. Totalt handlar det om 1,52 miljarder interaktioner med ”manipulerat innehåll”…


 


Liknande artiklar: