Facebook invigde serverhall i Luleå

I onsdags invigde Facebook sin första serverhall utanför USA. Den nya anläggningen i Luleå ska sköta Facebooks administrering i Europa.

publicerad 13 juni 2013
Serverhallen kommer att rymma tiotusentals servrar

Det är tiotusentals servrar som Facebooks nya datacenter i Luleå inrymmer. Ett stort pressuppbåd, däribland flera utländska medieaktörer, fanns på plats när den stora serverhallen invigdes.

– Varje gång vi på BBC gör en story om Facebook är responsen stor. Väldigt stor. Det intresserar alla, inte minst de unga. Ett annat skäl till att vi är här är och bevakar invigningen är den känsliga miljöfrågan, säger Mark Gregory från BBC World Service i London, till Computer Sweden.

Joel Kjellgren, som är serverhallens chef, säger till TT att man av säkerhetsskäl inte bara har Facebooks säkerhetsuppgifter i Luleå, utan att de är utspridda över hela Europa.

– Vi har alltid data på annat håll, så användarupplevelsen påverkas inte. Vi lägger aldrig alla ägg i en korg, säger Kjellgren.

Man tänker utnyttja det faktum att Luleå har en relativt låg medeltemperatur och kan således kyla ner anläggningen. Men det kommer inte att ha någon påverkan på elförbrukningen.

Verksamheten som startar i serverhallen handlar nämligen om processer som kommer dra el som motsvarar en terawattimme per år, skriver SvD Näringsliv. Det är ungefär lika stor elförbrukning som Västerås kommun.

Marita Ljung från näringsdepartementet sade att hon är stolt över vad Sverige kunnat erbjuda, som fått Facebook att välja Luleå, enligt TT. Just nu arbetar ett 50-tal personer i serverhallarna, när allt är färdigt väntas personalantalet stiga till ett 70-tal anställda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!