IT/Övervakning

Facebook förbjuder revisionism och förintelsekritik

Judiska världskongressen och andra judisk makt-organisationer och lobbygrupper har i flera år utövat påtryckningar på Facebook för att bannlysa så kallat “förintelseförnekande” och även historisk revisionism kopplad till förintelsen. Nu har Facebook fallit till föga och förbjuder ”snedvriden framställning” av förintelsen.

Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook tidigare argumenterat för att revisionistiska inlägg inte ska raderas på den sociala medieplattformen utan istället bemötas. Nu har han dock ändrat sig, och de nya förändringarna i Facebooks regelverk gjordes så sent som i måndags.
Jag har kämpat med spännvidden mellan att stå upp för yttrandefriheten och den skada som förminskning eller förnekelse av Förintelsens fasor orsakar. Mitt eget tänkande har utvecklats när jag sett data som visar på ett ökande antisemitiskt våld”, skriver Zuckerberg, som själv är av judiskt ursprung.

Principerna som ska tillämpas är desamma som man sedan tidigare infört om vacciner och annan hälsoinformation, där allt som inte följer Världshälsoorganisationens och statliga myndigheters officiella linje numera är förbjudet att sprida. Förändringar på plattformen kommer göras så att människor som söker på revisionistisk information relaterad till förintelsen ska ledas till av Facebook godkända informationskällor och bort från källor som går emot den officiella linjen, skriver Reuters.

Facebooks censur applåderas av Judiska världskongressen, en inflytelserik lobbyorganisation som i flera år uppmanat och pressat Facebook att bannlysa förintelserevisionism på plattformen. Tidigare i somras har även andra judiska lobbyorganisationer som Anti-Defamation League (ADL) anordnat en annonsbojkott mot Facebook, även detta i syfte att sätta press på företaget att införa mer censur av dissidenter och oliktänkande. ADL:s uttalade syfte är att bekämpa ”förtal av det judiska folket”.

Det här har varit på gång under ett antal år. Jag har personligen engagerat mig i Facebook i denna fråga, jag kan slå fast att bannlysning av förnekelse av förintelsen är en verkligt stor sak. Gläds åt att det äntligen blev av”, skriver ADL:s ordförande Jonathan Greenblatt på Twitter.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!