Facebook förbjuder revisionism och förintelsekritik

publicerad 14 oktober 2020

Judiska världskongressen och andra judisk makt-organisationer och lobbygrupper har i flera år utövat påtryckningar på Facebook för att bannlysa så kallat ”förintelseförnekande” och även historisk revisionism kopplad till förintelsen. Nu har Facebook fallit till föga och förbjuder ”snedvriden framställning” av förintelsen.

Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook tidigare argumenterat för att revisionistiska inlägg inte ska raderas på den sociala medieplattformen utan istället bemötas. Nu har han dock ändrat sig, och de nya förändringarna i Facebooks regelverk gjordes så sent som i måndags.

Jag har kämpat med spännvidden mellan att stå upp för yttrandefriheten och den skada som förminskning eller förnekelse av Förintelsens fasor orsakar. Mitt eget tänkande har utvecklats när jag sett data som visar på ett ökande antisemitiskt våld”, skriver Zuckerberg, som själv är av judiskt ursprung.
Principerna som ska tillämpas är desamma som man sedan tidigare infört om vacciner och annan hälsoinformation, där allt som inte följer Världshälsoorganisationens och statliga myndigheters officiella linje numera är förbjudet att sprida. Förändringar på plattformen kommer göras så att människor som…


 


Liknande artiklar: