Facebook-chef: Zuckerberg har mer makt än någon härskare

publicerad 17 mars 2021
- av Markus Andersson
Benny Thomas är orolig för Mark Zuckerbergs makt.

Omedveten om att han filmades klargjorde Facebook-chefen Benny Thomas sin synpunkt att Facebook har alldeles för mycket makt och att det nu är direkt nödvändigt för regeringar att gå in och begränsa den sociala mediejättens enorma inflytande och påverkan på samhället.

Benny Thomas är en av de ansvariga för Facebooks avdelning för ”global planering” och säger i inspelningen att regeringen bör gå in och splittra Facebook till flera mindre företag så att de inte längre har en så dominerande ställning.

– Jag skulle splittra Facebook vilket innebär att jag förmodligen skulle tjäna mindre pengar, men jag bryr mig inte. Det är vad som behöver göras. Instagram, Facebook Messenger, Ocolus, WhatsApp – de måste alla vara separata företag. Det är för mycket makt när de alla är tillsammans, konstaterade Thomas.

Thomas menar vidare att han är mycket orolig över att allmänheten inte tycks inse Facebooks oerhörda makt och det inflytande som Mark Zuckerberg har över företaget.

– De flesta människor förstår inte de här sakerna och de flesta tänker inte på dem – och det är därför mycket skit kan hända eftersom många människor inte är uppmärksamma.

– Ingen kung i världshistorien har styrt över två miljarder människor men Zuckerberg gör det och han är 36 år gammal. Det är för mycket för en 36-åring, du borde inte kunna ha makten över två miljarder människor, jag tycker att det är fel.

Han förklarar också att Zuckerberg kontrollerar företaget och inte kan sparkas av styrelsen på samma sätt som Googles styrelse inte kan sparka Larry Page och Sergey Brin – de kontrollerar helt enkelt en för stor del av företaget och är för mäktiga.

– Det handlar inte om företag längre. De är mer att betrakta som länder.

 

Facebook-chefen konstaterar även att Facebooks algoritmer är baserade på mänskliga politiska åsikter och är tydligt partiska, något som han menar måste åtgärdas.
Han bekräftar också att han var en del i ett Facebook-projekt i syfte att registrera väljare och han tror att Joe Biden var den som tjänade på detta.

– En av sakerna som jag arbetade med och som gjorde mig lycklig var att registrera väljare. Det här är den positiva sidan av Facebook det är något du bara kan göra i ett företag med Facebooks räckvidd. Vi satte upp ett mål att registrera fyra miljoner nya väljare och vi överträffade det. Vi registrerade 4,5 miljoner.

– Jag är rätt säker på att Joe Biden vann på det sättet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!