Facebook censurerar Venezuelas president

publicerad 29 mars 2021
- av Markus Andersson
Venezuelas president Nicolás Maduro.

Nicolás Maduro publicerade inlägg där han menade att timjan kan vara effektivt mot coronaviruset. Den uppfattningen tolererade inte Facebook som därför valde att tysta presidenten och frysa hans konto i 30 dagar.

Maduro påstås ha spridit ”desinformation” om coronaviruset när han påstod att en lösning som utvinns från timjan vid namn Carvvativir kan vara effektivt i behandlingen av coronaviruset.

Facebook menar att det bryter mot företagets riktlinjer att lyfta fram behandlingsmetoder som inte följer Världshälsoorganisationens direktiv och att Maduros uttalanden om timjan-lösningen saknar vetenskapligt stöd. Istället för att bemöta påståendena så valde man dock alltså att censurera Venezuelas ledare från plattformen.

Vi följer riktlinjerna från WHO som säger att det för nävarande inte finns något medicinskt botemedel för viruset. På grund av upprepade förbrytelser mot vårt regelverk så fryser vi också sidan i 30 dagar…”, sade en talesperson för Facebook till Reuters.

Redan i februari konstaterade Maduro att Facebook börjat censurera hans videoklipp där han lyfter fram carvativir och han har tidigare sagt att han och hans allierade behandlas illa och orättvist av de sociala medieföretagen och till och med stängts av på godtyckliga grunder.

Den venezuelanske presidenten har annars gjort sig känd för att använda sociala medier för att föra fram sitt politiska budskap har vid ett flertal tillfällen tidigare hållit livesända tal på Facebook.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!